eieren.jpg

Geacht lid,
Beste ondernemer, 

In het kader van zijn jaarlijks controleprogramma heeft het FAVV een routine monstername uitgevoerd in een nieuw gestart bio-leghennenbedrijf. De analyses tonen niet alleen een overschrijding van de norm aan voor PCB’s (polychloorbifenyl), maar de resultaten wijzen op een mogelijk risico voor de gezondheid van de consument.

BERICHT van het FAVV

Het desbetreffende lot eieren heeft de code 0BE3133 en werden in verschillende detailhandels in België verdeeld. Er wordt gevraagd deze eieren niet te gebruiken en ze terug te sturen naar de leverancier. Opgelet: vergeet in dat geval dit ook niet te melden aan het FAVV via het formulier voor verplichte melding.

Zodra de contaminatie in het legkippenbedrijf was vastgesteld, heeft het FAVV meteen de eieren geblokkeerd en is er een onderzoek gestart in het bedrijf om de oorzaak van de besmetting te achterhalen. Op dit moment zijn de eieren van dit bedrijf niet alleen in het bedrijf zelf maar ook bij de afnemers geblokkeerd. Ook de winkels zijn ingelicht en zijn een uit de handel name van deze eieren gestart. De meest waarschijnlijke piste om deze besmetting te verklaren is de grond waarop de kippen vrij konden rondlopen, dit wordt verder onderzocht.

De PCB’s zijn persistente organische polluenten die in het milieu aanwezig zijn en schadelijk zijn voor de mens. Het FAVV houdt het risico op besmetting met PCB’s in de voedselketen scherp in de gaten. Elk jaar neemt het Agentschap stalen van voedingswaren en dierenvoeder. In 2017 heeft het Agentschap tot nu toe 925 stalen genomen, waar 100% conform waren.

Naar aanleiding van het vaststellen van deze besmetting en met het oog op de bescherming van de consument vraagt het voedselagentschap om na te gaan of ondernemers eieren hebben waarop de code 0BE3133 gedrukt staat en vraagt hen deze eieren niet te gebruiken.

Deze eieren werden in verschillende detailhandels in België verhandeld.

  • Aangemaakt op .

© Horeca Regio Poperinge
Contactpersoon: Freddy Dequeker, Grote Markt 34, 8970 Poperinge
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | 0478 50 54 26
Cooked and Spiced by Tasty Creations
Powered by LMD