Skip to main content

Samenwerking tussen POM & Horeca West-Vlaanderen

22 december 2020

POM West-Vlaanderen en Horeca West-Vlaanderen slaan de handen in elkaar om de financiële weerbaarheid van West-Vlaamse caféhouders te verhogen.

In dit economisch rampjaar voor de horecasector werden vanuit diverse overheden verschillende steunmaatregelen gelanceerd. Federaal en Vlaams vormen daarbij de (financiële) hoofdbrok, maar ook lokale besturen doen her en der hun duit in het zakje. POM West-Vlaanderen zette deze week het licht op groen voor een extra duit.

Financiële leefbaarheid

Samen met de Horecafederatie West-Vlaanderen werkte POM West-Vlaanderen een ondersteunend traject uit. De focus ligt daarbij op de financiële bestendigheid van de cafés. Yves Van Moorter, voorzitter Horeca West-Vlaanderen: “We zetten in op die subsector die quasi geen alternatieven heeft om een volledige sluiting uit de weg te gaan. Van deze periode willen we gebruik maken om de financiële draagkracht van onze café-uitbaters te versterken. Via de Horeca Academie zetten we in eerste fase een webinarreeks op rond financiële en fiscale thema’s.”

“Naast het zuiver economisch belang verdient de sociale rol die cafés spelen onze inspanningen om deze ondernemers te begeleiden naar een crisisbestendig en duurzaam ondernemerschap”, onderstreept Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen. De begeleiding van starters en groeiers, die de POM de afgelopen jaren ontwikkelde, leverde de inspiratie om een specifiek traject uit te werken voor deze doelgroep. “In de POM vonden we een partner om complementair aan de steunmaatregelen van andere overheden iets nieuws uit te werken met structurele meerwaarde voor onze ondernemers”, beaamt Van Moorter.

Leven in de brouwerij

Beide partners verkennen ondertussen de mogelijkheden om een aanvullend project op te zetten, waarbij dergelijke webinars worden aangevuld met een individueel aanbod aan de betrokken ondernemers voor een financiële screening en coaching. De eerste acties worden opgezet in het voorjaar. Jean de Bethune hoopt in dezelfde periode perspectief op meer te kunnen bieden. Vandaag legt de POM contact met verschillende partners om vorm te geven aan een steunaanvraag voor Europese middelen. Ze kijkt daarbij in eerste instantie naar een samenwerking met Noord-Frankrijk. “Op die manier hoop ik samen met Horeca West-Vlaanderen een bredere actie te kunnen opzetten voor de lokale middenstand”, alsnog de Bethune. “Als er één ding is dat de huidige crisis ons leert is het toch wel het belang van onze lokale handelaars en ondernemers, die ook figuurlijk leven in de brouwerij van ons dagelijks leven steken.”

pom westvlaanderenContact POM West-Vlaanderen:

Jean de Bethune, voorzitter – 0495 50 40 82

Contact Horeca West-Vlaanderen:

Yves Van Moorter, voorzitter – 0475 25 81 52