Rechtszekerheid voor overuren en flexijobs

Geacht lid, 
Beste ondernemer,

Vandaag deed het Grondwettelijk Hof uitspraak over wet rond de flexijobs en de overuren. In mei 2016 hadden de vakbonden gevraagd om deze wet te vernietigen, omdat ze vonden dat die discriminerend was. Dat beroep werd vandaag verworpen. U kan  met een gerust hart verder de flexi-jobs en de overuren toepassen. 

De flexi-jobs en de overuren waren twee maatregelen die de regering op vraag van de horecafederaties had ingevoerd bij de invoering van de geregistreerde kassa. Sinds december 2015 kunnen mensen die minimaal vier vijfde werken, belastingvrij bijklussen in de horeca. De vakbonden vonden dat flexi-jobbers werden gediscrimineerd ten opzichte van andere horecawerknemers. Ongegrond, zo oordeelt het Grondwettelijk Hof vandaag.

Bovendien kunnen werkgevers met een witte kassa hun werknemers vrijwillig 360 netto overuren laten presteren zonder formaliteiten. De enige voorwaarde is dat de werknemer zesmaandelijks toestemming geeft. De wetswijziging is nog niet in voege maar de inspectiediensten hebben de opdracht gekregen de motieven soepel te interpreteren. In de praktijk betekent dit dat horecazaken met kassa dus op een vlotte manier de 360 netto-overuren kunnen laten presteren. 

Mocht u nog vragen hebben kan steeds terecht bij onze juridische dienst via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

© Horeca Regio Poperinge
Contactpersoon: Freddy Dequeker, Grote Markt 34, 8970 Poperinge
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | 0478 50 54 26
Cooked and Spiced by Tasty Creations
Powered by LMD