Samenwerking tussen POM & Horeca West-Vlaanderen

POM West-Vlaanderen en Horeca West-Vlaanderen slaan de handen in elkaar om de financiële weerbaarheid van West-Vlaamse caféhouders te verhogen.

In dit economisch rampjaar voor de horecasector werden vanuit diverse overheden verschillende steunmaatregelen gelanceerd. Federaal en Vlaams vormen daarbij de (financiële) hoofdbrok, maar ook lokale besturen doen her en der hun duit in het zakje. POM West-Vlaanderen zette deze week het licht op groen voor een extra duit.

Financiële leefbaarheid

Samen met de Horecafederatie West-Vlaanderen werkte POM West-Vlaanderen een ondersteunend traject uit. De focus ligt daarbij op de financiële bestendigheid van de cafés. Yves Van Moorter, voorzitter Horeca West-Vlaanderen: “We zetten in op die subsector die quasi geen alternatieven heeft om een volledige sluiting uit de weg te gaan. Van deze periode willen we gebruik maken om de financiële draagkracht van onze café-uitbaters te versterken. Via de Horeca Academie zetten we in eerste fase een webinarreeks op rond financiële en fiscale thema’s.”

“Naast het zuiver economisch belang verdient de sociale rol die cafés spelen onze inspanningen om deze ondernemers te begeleiden naar een crisisbestendig en duurzaam ondernemerschap”, onderstreept Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen. De begeleiding van starters en groeiers, die de POM de afgelopen jaren ontwikkelde, leverde de inspiratie om een specifiek traject uit te werken voor deze doelgroep. “In de POM vonden we een partner om complementair aan de steunmaatregelen van andere overheden iets nieuws uit te werken met structurele meerwaarde voor onze ondernemers”, beaamt Van Moorter.

Leven in de brouwerij

Beide partners verkennen ondertussen de mogelijkheden om een aanvullend project op te zetten, waarbij dergelijke webinars worden aangevuld met een individueel aanbod aan de betrokken ondernemers voor een financiële screening en coaching. De eerste acties worden opgezet in het voorjaar. Jean de Bethune hoopt in dezelfde periode perspectief op meer te kunnen bieden. Vandaag legt de POM contact met verschillende partners om vorm te geven aan een steunaanvraag voor Europese middelen. Ze kijkt daarbij in eerste instantie naar een samenwerking met Noord-Frankrijk. “Op die manier hoop ik samen met Horeca West-Vlaanderen een bredere actie te kunnen opzetten voor de lokale middenstand”, alsnog de Bethune. “Als er één ding is dat de huidige crisis ons leert is het toch wel het belang van onze lokale handelaars en ondernemers, die ook figuurlijk leven in de brouwerij van ons dagelijks leven steken.”

pom westvlaanderenContact POM West-Vlaanderen:

Jean de Bethune, voorzitter – 0495 50 40 82

Contact Horeca West-Vlaanderen:

Yves Van Moorter, voorzitter – 0475 25 81 52

 

 

 

Kom naar 1 chef, 1 terroir

Informatiemoment voor jouw toekomst

dinsdag 20 oktober of maandag 9 november 2020

SCHRIJF JE HIER IN Bevestig zo snel mogelijk!  Opgelet aantal plaatsen beperkt!

Beste Westhoek-chef,

De laatste maanden kende onze sector enorme uitdagingen ! We kunnen ons inbeelden dat jullie nu – méér dan ooit – bezig zijn met de toekomst van jullie onderneming. Misschien kan je hier wat advies bij gebruiken, of wil je je plannen eens aftoetsen met een objectieve expert?

In het kader van het Interreg V FR-WA-VL project Ruralité, starten we in het najaar 2020 met een nieuw en praktisch opleidingstraject voor restaurants: '1 Chef, 1 Terroir'.

 • Ben je steeds op zoek naar innovatieve ideeën om je zaak nog te verbeteren?
 • Zoek je tips om je zaak, zeker in deze tijden, meer in de kijker te plaatsen?
 • Wil je weten hoe je meer winst kan maken zonder hiervoor méér te moeten werken?
 • Kan je wel eens een second opinion gebruiken om nieuwe gerechten op je kaart te plaatsen en ben je benieuwd naar de nieuwste culinaire trends?
 • Wil je individuele coaching om je plannen concreet vorm te geven?

GEÏNTERESSEERD?

Neem dan deel aan het informatiemoment! Diverse experts, elk gespecialiseerd in hun eigen vakgebied, presenteren jullie kort maar krachtig dit gratis opleidingstraject.

Onze experts:
 • Marketing: Koen Hardeman (In de Nachtegaal, Westouter – Hotelschool Ter Duinen, Koksijde)
 • Management: Olivier Willaert (De Arend, Nieuwpoort – Hotelschool Ter Duinen, Koksijde)
 • Culinair: Bert Recour (Restaurant Pegasus, Poperinge)

Tijdens het informatiemoment geven de experts concrete tips om je zaak futureproof te maken. Wie meer wil, kan nadien de verdiepende sessies volgen en van een individuele coaching genieten.

Praktisch:

Het informatiemoment gaat door op

 • dinsdag 20 oktober bij De Dolle Brouwers in Diksmuide of
 • maandag 9 november bij Entre-Deux-Monts in Heuvelland/li>

SCHRIJF JE HIER IN Bevestig zo snel mogelijk!  Opgelet aantal plaatsen beperkt!

Sowepo vzw valt in de prijzen in London

Poperinge, 11 Augustus 2020 – Bij de 3e London Spirits Competition, die in Londen op 6 juli 2020 plaatsvond, won Sowepo vzw een zilveren medaille. Dat is een ultieme erkenning in de wereldwijde drankenindustrie. Sowepo nam deel met haar Houblonesse Jenever. Om deze onderscheiding te krijgen, moest deze Jenver hoog scoren in drie verschillende categorieën: Kwaliteit, Waarde en Verpakking.

In tegenstelling tot andere sterke drankcompetities, waar distillatievermogen en technische expertise soms primair worden overwogen ten koste van de ‘drinkbaarheid’, was het doel van de London Spirits Competition om die sterke dranken te belonen die de eindconsument effectief wil kopen en drinken, of dat nu in een winkel is, of in een restaurant / bar in Londen.

Volgens CEO Sid Patel van evenementorganisator Beverage Trade Network, “Als we naar sterke dranken kijken, zijn consumenten op zoek naar waarde en ervaring. Dus bij de London Spirits Competition vinden we het belangrijk om te kijken naar de elementen van het product die daaraan bijdragen - natuurlijk is er kwaliteit, maar we moeten ook kritisch kijken naar de verpakking en algehele waarde. "

De jury bestond uit experts uit de drankindustrie, met panelleden die hun verantwoordelijkheid opnamen inzake het commerciële koopaspect. Dit zorgde ervoor dat alle sterke dranken die verkozen zijn tot winnaars, precies de soorten gedistilleerde dranken zijn die worden geapprecieerd door zowel kenners in de wereld van sterke dranken als de eindconsument. Alle deelnemende dranken werden beoordeeld aan de hand van drie primaire criteria: kwaliteit , waarde en verpakking, uitgezet op een schaal van 100 punten. Sterke dranken die 90+ punten scoorden, werden een gouden medaille toegekend, dranken met een score van 76 tot 89 punten werden bekroond met een zilveren medaille. Bronzen medailles werden tenslotte uitgereikt aan dranken die scoren tussen 65 & 75.

“De prestige die een onderscheiding van de London Spirits Competition met zich meebrengt , komt voort uit de kracht van te worden beoordeeld op kwaliteit , waarde én verpakking van het product , het zeer sterk bezette panel met juryleden én de concurrerende producten. We zijn enorm blij dat onze Houblonesse Jenever zo goed gepresteerd heeft .” zegt Walter Bilcke, algemeen directeur van Sowepo vzw . “Deze zilveren medaille toont aan dat we precies het soort gedistilleerde drank maken die bartenders en mixologen willen gebruiken. Én tegelijkertijd ook door de eindconsument wordt geapprecieerd, die even grote eisen stelt aan de sterke drank die hij koopt en wil drinken.”

Over Sowepo vzw - Houblonesse

Houblonesse is de verzamelnaam van streekproducten op basis van hopscheuten, die vervaardigd zijn in het maatwerkbedrijf Sowepo vzw op een maatschappelijk verantwoorde manier.

Sowepo vzw

Vlaanderenlaan 25-27

8970 Poperinge – BELGIUM

www.houblonesse.be – www.sowepo.be

Over de London Spirits Competition

De London Spirits Competition is de enige wedstrijd in zijn soort die sterke dranken beoordeelt op kwaliteit, waarde en verpakking. De organisatie van dit evenement is Beverage Trade Network, die industriële evenementen organiseert over de hele wereld.

Voor meer info, bezoek hun website:

www.londonspiritscompetition.com

Coronaterrassen toegelaten tot half november

Beste leden,

 Het college van burgemeester en schepenen besliste op maandag 14 september om de plaatsing van extra ‘coronaterrassen’ toe te laten tot en met 15 november.

Deze periode loopt gelijk met de toelating tot het plaatsen van zomerterrassen, ook die mogen blijven staat tot en met 15 november.

!! opgepast!!

Wie z’n terras zal laten staan tot dan, moet dit per e-mail bevestigen. Zo kan er een nieuwe toelating opgemaakt worden.

 Dezelfde voorwaarden zijn nog steeds van tel.

 • Buren moeten akkoord zijn.
 • Meubilair moet bij slecht weer stevig vast gemaakt worden, zodat er geen schade is.
 • Bij niet gebruik, wees realistisch en neem het weg.
 • Zorg dat ook je extra terras er netjes bij ligt. 

Voor ondernemers die ook na 15 november nog in de problemen raken, wordt aangeraden een afspraak te maken om de situatie persoonlijk te bekijken.

Quiztion Themaquiz September

Speel online een amusante quiz over Horeca regio Poperinge m.a.w. wat weet je over de horeca in de ruime regio Poperinge? Ook horeca in Heuvelland en pakweg Vleteren en Alveringem komt aan bod.

Speel hier de quiz

Winnaars Augustus:

Winnen een bon van € 20.00:
 • Sofie S. uit Poperinge
 • Sofie C. uit Ieper
 • Alex C. uit Reningelst
Winnen een bon van € 10.00
 • Steve B. uit Ieper
 • Davy B. uit Elverdinge
 • Ollie G. uit Poperinge
 • Ilse S. uit West-Vleteren
 • Jordy L. uit Poperinge
 • Jeroen C. uit Poperinge
 • Paul V. uit Elvderdinge

© HorecaRegioPoperinge.be is een website van Horeca Regio Poperinge VZW | BTW BE0431.823.610


Voorzitter

Bert Recour,
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
0475 94 31 27

Secretaris

Freddy Dequeker,
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
0478 50 54 26


Cooked and Spiced by Tasty Creations
Powered by LMD